Kompetensutveckling inom vård och omsorg kan ske på många olika sätt. Inom Leap for Life finns just nu projektet Digga Halland, samverkansarenan Hälsolabbet och kurser, både i Högskolans i Halmstads ordinarie utbud och som skräddarsydda kurser.
Digga Halland är ett samverkansprojekt som ska utveckla den digitala kompetensen bland medarbetarna inom vård- och omsorgssektorn. Det behövs för att ge vård- och omsorgstagarna, deras närstående och medarbetarna själva mesta möjliga nytta av digitala tjänster och arbetssätt.
Genom projektet får 7 000 medarbetare i Halland en webbutbildning i digitaliseringens grunder. Flera kommuner har valt att utse ombud eller coacher bland medarbetarna för att driva processen och hjälpa till med digitaliseringen.
Digga Halland på Högskolan i Halmstads webb
I Hälsolabbet kan studenter, forskare och Högskolans samverkanspartners utforma, pröva och simulera arbetssätt – i miljöer som gör att det känns som på riktigt! Här integreras teori och praktik i labbets fyra delar: Beteendevetarlabbet, Kliniskt träningscentrum (KTC), Medielabbet och Smarta lägenheten. I Beteendevetarlabbet genomförs övningar med fokus på grupprocesser, problemlösning och teamutveckling, stress och stresshantering. På KTC tränas färdigheter i praktisk omvårdnad och hjärt-lungräddning i en trygg miljö. I fullskalesimulering tränas hela scenarier för att fördjupa kunskaper i kommunikation och teamsamverkan. I Medielabbet finns möjlighet att prova på olika roller inom medieproduktion, att genomföra projekt, gruppövningar, intervjuer, inspelningar och livestreaming i både ljud- och videoformat. Smarta lägenheten är en komplett tvårumslägenhet med avancerade möjligheter till simulering och övning av färdigheter för många olika professioner.
Undervisning i simuleringsmiljö i Hälsolabbet.
I Högskolans kursutbud finns en lång rad kurser i många olika ämnen som vänder sig till dig som redan är yrkesverksam, men önskar fortbilda dig. De är upplagda för att du ska kunna studera flexibelt och bygger på att du har en grundexamen och en yrkeserfarenhet som bas. I kurserna sker all eller nästan all undervisning på distans i form av eget arbete, med ett fåtal träffar på campus i Halmstad och en långsammare studietakt.
Kurser för yrkesverksamma i Högskolans ordinarie utbud
För att kunna möta de krav som den svenska hälso- och sjukvården ställs inför, krävs en omställning som tar hjälp av digitaliseringens möjligheter. För att kunna ta sig an denna omställning, behöver hälso- och sjukvården tillsammans med näringsliv och akademi utveckla nya innovationer. Vägen dit går genom utveckling av företagens spetskompetenser. Nu kraftsamlar fem svenska lärosäten för att starta en företagsforskarskola inom området hälsoinnovation. Vi kommer att utbilda framtidens nyckelpersoner inom den svenska hälso- och sjukvården.
Forskarskola inom Hälsoinnovation
Uppdaterat den 22 september 2020