Sedan 2016 har Leap for Life årligen delat ut stipendier till studenter vid Högskolan i Halmstad som gjort framstående examensarbeten inom hälsoteknik. Nu är de sista stipendierna ur fonden utdelade, vilket markerar slutet på en lyckad satsning för att främja innovation och entreprenörskap inom hälsoteknik.
Fonden etablerades som en del av Högskolan i Halmstads satsning på att bli en stark aktör inom hälsoteknik och stipendiernas syfte har varit att stimulera innovation och entreprenörskap samt främja samverkan mellan akademin, näringslivet och den offentliga sektorn. Den årliga utdelningen har skapat en möjlighet att uppmärksamma studenternas insatser och främja deras framtid inom hälsotekniksektorn.
– Med fler studenter som är intresserade av och kunniga inom hälsoteknikområdet ser vi stora samhällsvinster. Vi kan erbjuda studenter nätverk och kompetens som kan vara till gagn för både befintliga företag och offentliga institutioner inom området, samt för att starta nya företag baserade på de innovationer som frambringats under examensprojektet, säger Elin Jonsson, ansvarig för stipendiehanteringen på Leap for Life.
Om Hälsoteknikalliansen
Hälsoteknikalliansen bildades i början av 2000-talet för att underlätta samverkan mellan företag, offentlig sektor och akademin inom hälsoinnovation. Bertil Allard och Ann-Mari Bartholdsson spelade viktiga roller i detta samarbete. 2016 avvecklades Hälsoteknikalliansen och nära en kvarts miljon kronor donerades till Högskolan i Halmstad i form av stipendier, öronmärkta för studenter som utvecklar idéer inom hälsoteknikområdet. Såväl Leap for Life som profilområdet Hälsoinnovation har sina rötter i Hälsoteknikalliansen.
Examensprojekt som bidragit förändringar
Under åren har flera innovativa examensprojekt blivit tilldelade stipendier. Här är tre exempel på projekt som på ett framstående sätt har tagit sina idéer vidare och skapat betydande förändringar.
Hälsomätningar på vårdcentral
Projektet utfördes i samband med bildandet av bolaget Detectivio AB, ett företag som utvecklar kontaktlös mätning av vitalparametrar. Det initierade även forskningsprojekt och tester inom akutmottagningen i Region Halland.
Blood Simpling
Projektet har tagits vidare genom innovationsarenan HighFive och är nu ett nybildat bolag med studenterna själva i styrelsen. Produkten har utvecklats baserat på gedigen behovsanalys tillsammans med sjukhus och effektiviserar flera av de utmaningar som finns kopplat till blodprovtagning idag.
Skyltdockor på moderna människors vis
Projektet skapade opinion kring skyltdockors utformning och ledde till att en butikskedja ändrade sina skyltdockor för att efterlikna riktiga kroppar. Genom att använda 3D-skanningar av riktiga kroppar skapade man en medvetenhet om vikten av realistiska representationer, vilket ledde till konkreta åtgärder från marknadens sida.
Dessa tre exempel illustrerar tydligt hur examensprojekt inom hälsoteknik kan vara katalysatorer för verklig förändring och påverka branschen i positiv riktning. Här följer fler innovativa examensprojekt som har uppmärksammats av Hälsoteknikalliansens stipendiefond.
Publicerat den