Efter halva projektperioden har CareWare Nordic 2 överträffat prognosen med fler företag, deltagare och aktiviteter än beräknat. Med fortsatt fokus på digitalisering och teknikutveckling är CareWare Nordic 2 på god väg att forma framtidens hälsa, vård och omsorg.
Ett och ett halvt år har gått sedan projektet CareWare Nordic 2 drog i gång och resultatet så här långt är imponerande. Totalt har 1346 personer tagit del av kompetensutveckling, vilket är långt fler än vad projektet hade estimerat för hela treårsperioden. Utöver det har 21 företag fått hjälp med rådgivning på olika sätt, med mål att nå 30 företag under hela projektperioden.
Några av de projekt som har genomförts är virtual reality (VR)-test för barn med stickrädsla, en ny prototyp för förflyttningsteknik och möjlighet för tusentals anställda i Viborgs kommun att utforska hur digitalisering och teknologi kan göra arbetet smartare.
– Vi är otroligt glada över att resultatet har överträffat våra förväntningar så här långt, och det är fantastiskt att se hur våra insatser inom digitalisering och teknik har lett till konkreta framsteg och förbättringar, säger Anna-Karin Holst Johannsen, projektledare för CareWare Nordic 2.
Under den första halvan av projektperioden genomförde Leap for Life en kompetenspanel tillsammans med det danska företaget Khora Virtual Reality, barn- och ungdomsklinikerna i Halmstad och Varberg samt operations- och intensivvårdsavdelningen på Hallands sjukhus. Syftet var att undersöka om VR kan användas för att distrahera barn med stickrädsla, ett problem som personal på barn- och ungdomsklinikerna i Halmstad och Varberg ofta stöter på.
Barnkliniken i Halmstad fick möjlighet att under en period låna VR-headsets för att testa Khoras lösning och resultatet var positivt. Det visade att barnen blev mindre rädda, och i vissa fall minskades även behovet av smärtlindring i samband med stick.
De första testerna i Halmstad tyder på att VR kan underlätta mycket vid stickrädsla och leda till en bättre vårdupplevelse för barn. Den långsiktiga vinsten med att använda VR är att barn slipper fasthållning under provtagningen och att användningen av lustgas kan minskas. Metoden, som redan används i Danmark, på bland annat Rikshospitalet, undersöks nu vidare för eventuell implementering i Sverige.
Ny prototyp för förflyttningsteknik
En annan aktivitet som har genomförts inom CareWare Nordic 2 handlar om förflyttningsteknik. Halmstads kommun upplevde utmaningar med att på ett effektivt sätt utbilda nyanställda och uppdatera befintlig personal i förflyttningsteknik, och ville hitta en mer hållbar lösning. Målet var att förbättra arbetsmiljön, förhindra skador och öka kundernas säkerhet.
Genom workshops ledda av Leap for Life identifierades kommunens faktiska behov, som sen lade grunden för det fortsatta arbetet. Tillsammans med medarbetare från social- och hemvårdsförvaltningen, som bidrog med sin expertis inom personförflyttningar, utvecklades en innovativ lösning. Resultatet blev en prototyp som erbjuder utbildning med hjälp av extended reality (XR), där personalen virtuellt kan öva på sin förflyttningsteknik som ett komplement till den fysiska utbildningen.
Två andra partners i CareWare Nordic 2-projektet, SOSU-skolan i Århus (tidigare Social og Sundhedsskolen) samt Viborgs kommun, har visat intresse för prototypen och under våren utbyttes erfarenheter mellan Sverige och Danmark.
I skrivandets stund har Halmstads kommun har ansökt om medel från Europeiska socialfonden för att vidareutveckla och testa prototypen med förhoppning om en fortsättning.
DigiTek-dagar för att främja mod och nyfikenhet bland anställda
Under hösten 2023 anordnade Social, Sundhed & Omsorg samt Beskæftigelse i Viborgs kommun DigiTek-dagar med syfte att inspirera, ge ny kunskap och skapa spännande nätverk för medarbetare i Viborgs kommun. Det var en vecka med fokus på hur digitalisering och teknik kan hjälpa till i det dagliga arbetet och förbättra både arbetsmiljön och effektiviteten.
Under DigiTek-dagarna deltog över 1 000 kommunanställda i workshops, föreläsningar och erfarenhetsutbyten, både fysiskt och virtuellt, och tack vare eventet kommer cirka 7 000 kommunanställda få möjlighet att utforska hur digitalisering och teknologi kan underlätta arbetet. Efter förra årets succé har kommunledningen beslutat att anordna DigiTek-dagarna även i år mellan den 4-8 november.
Publicerat den